Rafael Elburg

Filippenzen 4:8

Ten slotte, broeders en zusters, schenk aandacht aan alles wat waar is, alles wat edel is, alles wat rechtvaardig is, alles wat zuiver is, alles wat lieflijk is, alles wat eervol is, kortom, aan alles wat deugdzaam is en lof verdient.

Mopperen…. even lekker een potje mopperen, ken je dat? Ik was daar altijd heel goed in. Sinds wij kinderen hebben, merk ik dat ik veel bewuster na ben gaan denken over mijn eigen gedrag. Want tja, je bent toch een voorbeeld. Ik las laatst een quote: ‘kinderen volgen je voorbeeld, niet je advies’. Dit zette me weer opnieuw aan het denken. Je kunt nog zoveel verkondigen, maar als je zelf wat anders doet, nemen ze het echt niet van je aan.

Zo stond ik laatst samen met de kinderen ergens buiten in een rij te wachten. Van binnen voel ik dat ongeduld wel borrelen, maar ik liet het niet toe. Af en toe benoemde ik bijv. hoe fijn de zon scheen en dat we daar zo van konden genieten. Achter mij hoorde ik een vrouw aan één stuk door mopperen over de duur van het wachten en hoe vervelend ze dit vond. Het zette me even stil bij het proces wat ik zelf had doorlopen.

Dit begon bij een keuze om niet het negatieve te benoemen en daar aandacht aan te schenken, maar juist te kiezen voor geduld en vriendelijkheid. Dat is wat ik mijn kinderen wil meegeven. En… het vervolgens ook doen. En dat is niet iets wat in één keer goed gaat, ik struikel wel eens op die hobbelige weg vol obstakels om je wat meer geduld te leren. Maar als ik terugkijk, ben ik dankbaar dat God me dit heeft geleerd. Het maakt je een geduldiger, vriendelijker en blijer mens. Dat je leert te genieten van de mooie dingen in het leven. En zo kun je bijv. ook leren te genieten van de momenten van wachten in de rij bij de kassa.
In Filippenzen staat: schenk aandacht aan alles wat deugdzaam is en lof verdient. Hoe doe jij dat?

Rozemarijn Bruijnes

Categories: Bulletin