Rafael Elburg

 

 

Gelukkig de mens die niet meegaat met wie kwaad doen, die de weg van zondaars niet betreedt, bij spotters niet aan tafel zit, maar vreugde vindt in de wet van de Heer en zich verdiept in zijn wet, dag en nacht. Hij zal zijn als een boom, geplant aan stromend water. Op tijd draagt hij vrucht, zijn bladeren verdorren niet. Alles wat hij doet komt tot bloei.

Psalm 1: 1-3

Psalm 1 spreekt van een boom waarvan de bladeren niet verdorren en die geplant is aan waterstromen. Mijn gedachten gaan naar een paar weken geleden; het gras zag er overal bruin uit en de bomen lieten hun bladeren al vallen. De herfstkleuren waren overal te zien, terwijl het nog midden zomer was. De lange droogte was de oorzaak van deze, voor Nederlandse begrippen, bijzonder omstandigheden. Droogte, wij kennen het eigenlijk niet. Wat voelde het gek om een beetje rustig aan te doen met water, en om alles te zien verdorren. Wat me opviel, was dat de planten die dichtbij het water stonden, het nog prima deden en ook nog aardig groen waren. Het deed me denken aan deze psalm.

De bomen die aan waterstromen zijn geplant, zullen groen blijven. Een mooi beeld van ons geestelijk leven. Zorg dat je geplant bent aan waterstromen. Stromen van levend water, waar Jezus het later ook over heeft. Je geestelijk laten vullen met Zijn woorden, met Zijn liefde, Zijn wijsheid en met Zijn genade. Dan zullen je bladeren niet verdorren, zullen ze groen blijven.

Groen blijven staat voor groei, voor bloei, leven, gezondheid en kracht. Als je dicht bij God leeft en je in Zijn wet verdiept (de wet, daarmee word, kortgezegd, de Bijbel mee bedoeld) bij dag en bij nacht, dan zal je zijn als die groene boom. Misschien voel jij je wel eens zo’n herfstige boom in de zomer. God wil je weer krachtig, fris en groen maken. Hij wil dat je drinkt van Zijn levende water en je laat vullen met Zijn woorden, zodat je sterk en gezond wordt.

 

Rozemarijn

Categories: Bulletin