Rafael Elburg

JANDER

Jander is geboren op 28 Februari 1977 in João Monlevade, een klein plaatsje in het binnenland van de staat Minas Gerais. Hij groeit op in het plaatsje Bela Vista de Minas, met zijn moeder, want zijn vader heeft inmiddels een nieuw gezin. Als jonge tiener komt hij met justitie in aanraking, maar het loopt allemaal goed af. Door een neef wordt hij meegenomen naar de kerk en hij komt tot geloof. Hij begint aan de bijbelschool, maar die maakt hij niet af omdat een vriendin hem meeneemt naar de grote stad Belo Horizonte om het werk van Jeugd met een Opdracht daar te leren kennen. Hij doet daar zijn Discipelschaps Training School en gaat werken in Huize Toevlucht bij JMEO Belo Horizonte, een huis voor kinderen met HIV/Aids. Daar leert hij in 2000 Melanie kennen die daar als vrijwilligster kwam werken voor 3 maanden. Na hun huwelijk in 2003 gaan ze werken voor JMEO in Fortaleza. In de eerste paar jaren werkte hij daar in een wijkcentrum waar hij onder andere gitaarles gaf en samen met Melanie een tienergroep begon. In 2006 begint hij te werken in een ander projekt van dezelfde basis met straatkinderen, al snel gaat hij ook mee met het team dat de jeudggevangenissen bezoekt en inmiddels geeft hij de leiding aan dit werk. Jander is een sociaal persoon die graag en gemakkelijk contacten maakt. Ook is hij muzikant, hij speelt verschillende instrumenten en schrijft zijn eigen nummers. Hij heeft een eigen band opgericht ‘Jesus Freak’ die naast de eigen nummers ook andere bekende christelijke nummers speelt. Regelmatig treden ze op bij events en in kerken.

MELANIE

Melanie is geboren op 10 juni 1978 en groeit op in Elburg, op de Veluwe. Tegen het einde van haar opleiding orthopedagogiek een de RijksUniversiteit Groningen vertrekt ze voor 3 maanden naar Belo Horizonte om daar te werken als vrijwilligster in Huize Toevlucht  bij JMEO Belo Horizonte, een huis voor kinderen met HIV/Aids. Dat was in 2000 en toen leerde ze daar Jander kennen die daar als staf werkte. Na 3 maanden gaat ze weer terug naar Nederland om af te studeren en een aantal maanden later vertrekt ze voor 2 jaar om haar Discipelschaps Training School (DTS) te doen in Fortaleza (daar was namelijk een engelstalige DTS) en om als staf te gaan werken in Huize Toevlucht. In 2003 trouwt ze met Jander en nu hun  huwelijk gaan ze werken voor JMEO in Fortaleza. Bij het werk in het wijkcentrum wordt ze al snel geconfronteerd met een zwanger tienermeisje en uiteindelijk heeft ze daarvoor een nieuw projekt opgestart, Vida Nova (nieuw leven). Melanie is erg creatief en zowel thuis als op het projekt maakt ze veel creatieve dingen.

EFRAIM

Een jaar na hun huwelijk ontdekken Melanie & Jander dat het niet erg waarschijnlijk zal zijn dat ze op een natuurlijke manier een kindje zullen kunnen krijgen. Een hele klap natuurlijk, maar adoptie is niet iets waar ze lang over hoeven na te denken, want dat was iets wat ze beiden altijd al hadden gewild. Toch duurt het nog een aantal jaren dat op een hele wonderlijke en bijzonder manier Efraim in hun leven kwam. Zij hebben de biologische moeder nog tijdens de zwangerschap leren kennen, en zodra zij ontslagen werd uit het ziekenhuis mocht Efraim met hen mee naar huis. Efraim is geboren op 21 juni 2006. Hij wordt tweetalig opgevoed en is helemaal gek van LEGO,  MacQueen, lampjes en vliegtuigen.